Medicatie en therapie

Hormoonzalven

Hormoonzalven (dermatocorticosteroiden) zijn zalven, crèmes of lotions waar een afgeleide vorm van cortisol in zit. Cortisol is een hormoon die in bijnieren gemaakt wordt en belangrijke processen in het lichaam regelt. Op de huid werkt het als een onderdrukker van ontstekingen. Er zijn verschillende klassen (1 t/m 4), die variëren in sterkte. 

Protopiczalf

Tacrolimuszalf (protopiczalf) onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingenDe werkzaamheid kan globaal vergeleken worden met die van klassse 2-3 hormoonzalven. Een voordeel van deze zalf en crème is, dat beide langdurig gesmeerd kunnen worden, zonder bijwerkingen van het dunner worden van de huid. Echter zijn deze producten soms niet sterk genoeg om het huidbeeld tot rust te krijgen.  

Teerzalven

Voor eczeem kunnen teerzalven gebruikt wordenTeerzalven remmen de ontstekingen en zorgen voor herstel van de normale opbouw van de huid. Ook helpen teerzalven goed tegen de jeukHet wordt vooral ingezet bij chronisch eczeem en psoriasis.  

Predniso(lo)n of dexamethason stootkuur

Als u veel last heeft van uw eczeem of andere huidklachten, kan het zijn dat zalven soms onvoldoende effectief zijn om uw huid tot rust te laten komen. Ook kan het zijn dat u zo snel mogelijk verbetering wenst van uw klachten en dat dit met het smeren zalvete veel gedoe is of het effect voor u te lang duurt.  

Dan kan de arts ervoor kiezen om predniso(lo)n of dexamethason tabletten voor te schrijven. Deze medicatie behoort tot de groep geneesmiddelen die ook wel bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Ze remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties in het lichaam zodat het eczeem tijdelijk minder actief is en minder jeuk heeft.  

Lichttherapie

Lichttherapie is een behandeling voor mensen die last hebben van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, lichtallergie, vitiligo en jeuk. Zonlicht kan een gunstig effect hebben op deze huidziekten. Zonlicht bestaat onder meer uit UV-A en UV-B licht. UV-B heeft het meest effect bij de behandeling van huidaandoeningen. Licht wordt dus gebruikt als behandelmethode.  

© Auteursrecht - contactallergie.nl