Wat is het juiste gebruik van hormoonzalf?

Hormoonzalven (dermatocorticosteroiden) zijn zalven, crèmes of lotions waar een afgeleide vorm van cortisol in zit. Cortisol is een hormoon die in bijnieren gemaakt wordt en belangrijke processen in het lichaam regelt. Op de huid werkt het als een onderdrukker van ontstekingen. Er zijn verschillende klassen (1 t/m 4), die variëren in sterkte. 
Hieronder vindt u meer informatie over hormoonzalven. Let op: het is zeer belangrijk om bij een eczeemhuid naast een hormoonzalf ook een vette zalf te smeren! Lees meer over [huidzorgadviezen bij eczeem huid] 

Mensen zijn vaak huiverig voor hormoonzalven. Echter met goede begeleiding van uw arts en het juiste gebruik is het veilig en geeft het veel verbetering van klachten. 

Eén vingertop eenheid (VTE) is een streepje zalf over de lengte van het laatste kootje van de wijsvinger.  Voor ieder lichaamsdeel is een bepaalde hoeveelheid VTE nodig voor een juiste behandeling met corticosteroïd zalven. In onderstaand schema kunt u precies vinden hoeveel eenheden u het beste kunt smeren per lichaamsdeel. Ook is er een onderverdeling in leeftijd gemaakt. Zo zijn voor de babyhuid in verhouding minder VTE nodig per lichaamsdeel.