ALLERGIETESTEN

Hoe kunnen we testen waarvoor u allergisch bent?

Om te onderzoeken welke vorm van allergie u heeft, zijn er verschillende testen beschikbaar.

Testen van contactallergenen

Bij huidklachten kunnen plakproeven uitgevoerd worden om erachter te komen op welke stof uw huid reageert. Deze vorm van allergie heet een contactallergie. Er wordt altijd begonnen met het plakken van een reeks stoffen, op huid van de rug, uit de Europese basisreeks. Deze stoffen, allergenen genoemd, veroorzaken vaak een allergie bij contact met de huid. Na drie dagen wordt gekeken of er een reactie van de huid optreedt. Voor deze test moet u drie (of vier) keer terugkomen bij de arts. Op basis basis van uw werk of hobby’s is het vaak nodig om met meer allergeenreeksen te testen. Dit kan bijvoorbeeld met de kappersreeks, lijmreeks, cosmeticareeks of schoenenreeks. Ook kan het zijn dat de dermatoloog voor u een specifieke reeks samenstelt.      

Testen van inhalatieallergenen

De priktest is bedoeld om allergieën aan te tonen voor stoffen die worden ingeademd (inhalatieallergenen). Inhalatieallergenen zijn bijvoorbeeld graspollen, boompollen of huisstofmijt. Er is vaak sprake van klachten als tranende of jeukende ogen of een loopneus. 

Testen van voedselallergie

Een provocatietest wordt vooral bij voedsel allergieën gebruikt. Dit gebeurt pas als er met het bloedonderzoek en de priktest die op deze website beschreven staan geen allergie aangetoond kan worden.  

Testen van medicijnallergie

Een medicijn (geneesmiddel) reactie kan veel verschillende klachten geven. Zo kan er een huiduitslag ontstaan, maar ook een ernstigere reactie met bijvoorbeeld benauwdheidsklachten. 

Een allergie voor een medicijnen kan op verschillende manieren getest worden

Bloedtest: beschikbaar voor Inhalatie– , voedsel- en insectenallergie 

Mensen die allergisch zijn hebben te veel IgE (een antistof) in het lichaam. Wanneer een specifieke stof waar u allergisch voor bent (een allergeen zoals bijv. appel) in aanraking komt met IgE (de antistof), binden ze aan elkaar. Deze binding geeft een bepaalde waarde af. De hoogte van deze waarde bepaald samen met het verhaal wat u aan de arts vertelt of u allergisch bent.

Zelf testen van cosmetica

De elleboogplooitest of de Repeated Open Application Test (ROAT) is een test waarmee u eenvoudig zelf kan testen van welke producten u een allergische reactie krijgt.   

© Auteursrecht - contactallergie.nl