Provocatietest

Wat is een provocatietest? 

Provocatietesten worden gedaan bij patiënten die verdacht worden van een allergie voor medicijnen of voedsel. Door de provocatietest wordt duidelijk of u een medicijn of voedingsmiddel veilig kunt gebruiken. Het (onterecht) vermijden van voeding of medicijnen, kan zorgen voor beperkingen in het voedingspatroon en minder goede behandeling van ziektes. Daarnaast kan een provocatietest meer duidelijkheid geven over een eerdere allergische reactie die u heeft gehad. De provocatietest duurt een hele dag. Afhankelijk van het type provocatietest kan het zijn dat u ook een nacht moet blijven.  

 

Wat gebeurt er tijdens de provocatiedag? 

De provocatietest wordt uitgevoerd door een provocatieverpleegkundige. Tijdens de provocatietest krijgt u een infuus. Via het infuus wordt medicatie toegediend de bloeddruk, pols en longfunctie worden regelmatig gecontroleerd. Het (verdachte) medicijn of voedingsmiddel wordt in een geleidelijk oplopende dosering toegediend. Soms wordt gebruik gemaakt van placebo’s (nepmiddel zonder het verdachte medicijn of voedingsmiddel). Dit heet een geblindeerde provocatie. U weet niet wanneer u het echte medicijn of voedingsmiddel krijgt en wanneer u de placebo krijgt. Hierdoor wordt de test meer betrouwbaar. Tussen elke dosis/portie zit een tijd van 20 tot 120 minuten. Tijdens de provocatietest observeert een provocatieverpleegkundige u en afhankelijk van de klachten, wordt besloten om met de provocatie door te gaan of te stoppen. De provocatieverpleegkundige en arts voeren de provocatietest uit onder toezicht van een stafarts (allergoloog). 

Bij voedselprovocaties kan de fabrikant kruisbesmetting met noten of pinda’s niet altijd uitsluiten. De provocaties worden zorgvuldig klaargemaakt om dit risico op kruisbesmetting te minimaliseren. 

Complicaties 

De provocatietest kan een allergische reactie veroorzaken. Wanneer deze optreedt wordt er behandeld met medicatie, antihistaminica, corticosteroïden en/of adrenaline. Soms is een langere behandeling of observatie in het ziekenhuis noodzakelijk.  

Medicijnen

Onderstaande medicijnen moeten voor de provocatie testen worden gestaakt.  

Alle andere medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken. Neem altijd contact op met de dagbehandeling, als u in de 4 weken voorafgaand aan de provocatietest start met een nieuw medicijn. Neem alle medicijnen die u gebruikt mee naar het ziekenhuis. Neem ook eventuele medicijnen voor de luchtwegen (pufjes) mee. 

Als er andere afspraken over medicatiegebruik zijn gemaakt met de arts of provocatieverpleegkundige dan hoeft u zich niet aan onderstaand informatie te houden.