VEILIGE PRODUCTINFORMATIE

Veilige productinformatie

Het vinden van de juiste en veilige verzorgingsproducten, wasmiddelen of schoonmaakmiddelen kan bij allergieën erg lastig zijn. Een team van artsen heeft de ingrediënten van producten van verschillende cosmetica merken gecontroleerd. In onderstaande lijsten vindt u producten die u bij verschillende allergieën veilig op de huid kunt gebruiken.

Cosmetica merken die met name hypoallergene ingrediënten bevatten zijn onder andere:

Hoe gebruikt u de lijst met cosmetica producten en schoonmaakmiddelen?

Bij een allergie voor parfum, is de lijst met producten zonder parfum voor u geschikt om te gebruiken. Er staat bijvoorbeeld parfumvrije shampoo, bodylotion en zeep op en nog vele andere producten. Ook is gekeken naar vegan en microplastic vrije producten. Bent u allergisch voor meerdere stoffen, dan is het misschien nodig om meerdere lijsten te gebruiken. Bijvoorbeeld bij een allergie voor verschillende conserveermiddelen zoals isothiazolinone en parabenen kunt u de lijsten ‘producten zonder isothiazolinone conserveermiddelen’ en ‘producten zonder parabenen’ gebruiken. U kijkt dan of het product op beide lijsten staat. Is dit het geval dan kunt u het product veilig gebruiken.

Waarom moet ik mijn producten aanpassen bij een allergie? 

Door het gebruik van hypoallergene producten uit deze lijsten kunnen uw allergie klachten zoals een jeukende, rode huid herstellen. Na 4-6 weken kunt u het optimale effect van het aanpassen van cosmetica producten op de huid beoordelen.

Als u weet waar u allergisch bent, blijft het vaak lastig om de juiste cosmetica producten te vinden. Soms staat op cosmetica en toiletartikelen bijvoorbeeld geschreven: hypoallergeen, dermatologisch getest, pH-neutraal, huidvriendelijk, bevat alleen natuurlijke ingrediënten etc. Dit zijn marketing termen. Het is niet wettelijk gedefinieerd op welk product deze termen mogen staan. Als een van deze teksten op een product staat betekent dit niet dat u van dit product geen eczeem kunt krijgen. Ook voor zo’n product kunt u allergisch zijn of een allergie krijgen. Let ook op als er 0% op de verpakking staat, lees dan goed welke stof er niet in zit. Controleer altijd de ingrediëntenlijst van een product om te beoordelen of de stoffen, waar u allergisch voor bent, niet in het product verwerkt zitten. Fabrikanten gebruiken verschillende namen om eenzelfde stof aan te duiden op de verpakking. De meest voorkomende naam die gebruikt wordt door fabrikanten is de INCI naam (Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten). INCI is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt. Helaas bestaat er nog geen wetgeving waarbij cosmetica fabrikanten verplicht worden INCI-namen te gebruiken. Alle synoniemen waaronder een ingrediënt bekend is dienen dus gecontroleerd te worden op de ingrediëntenlijst van een product. Lees hier per allergeen op welke synoniemen u kunt letten.

U kunt meer lezen over de INCI-namen op de website van de Nederlandse cosmetica vereniging:

https://www.ncv-cosmetica.nl/

en op de website van De Europese Unie:

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.simple

Producten controleren bij een parfum allergie 

Bij een parfum allergie is het belangrijk te letten op het woord ‘parfum‘, ‘perfume‘, ‘fragrance‘ of ‘aroma‘ op de verpakking. Deze termen geven allemaal aan dat er parfum in een product zit. De geur van een product wordt meestal bereikt door verschillende parfumstoffen te combineren. Er bestaan vele soorten parfumstoffen en sommige fabrikanten kiezen ervoor om in plaats van het overkoepelende woord ‘parfum’ de individuele parfumstoffen uit te schrijven. Veel gebruikte geurstoffen zijn linalool, limoneen, geraniol en citral. Ook de individuele parfumstoffen en hun synoniemen dient u dus te controleren op de productverpakking.

let op! 

Veel vegan-, biologische-, of natuurlijke cosmetica merken gebruiken termen als ‘lavendel extract‘, ‘lavendel olie‘ of ‘citrus extract‘ danwel ‘citrus olie‘. Ook deze termen geven aan dat er geur en dus parfum in een product verwerkt zit. Bij een parfum allergie dient u dus ook deze producten te vermijden.

© Auteursrecht - contactallergie.nl