De zelftest bij verdenking contactallergie, ookwel genaamd ‘Repeated Open Application Test’ (ROAT)

De elleboogplooitest of de Repeated Open Application Test (ROAT) is een test waarmee u eenvoudig zelf kan testen van welke producten u een allergische reactie krijgt.  
Belangrijk: lees onderstaande instructie in zijn geheel door, voordat u begint met deze test! 

De test kan thuis uitgevoerd worden. 

 • Twee keer per dag wrijft u de elleboogsplooi in met één product, waarvoor u verwacht allergisch te zijn. De huid waar u het product op aanbrengt, moet rustig zijn. 
 • breng het product dat u wilt testen aan in een gebied van ongeveer 3x3cm.
 • Als uw huid in de elleboogsplooi onrustig is of als u meerdere producten tegelijk wilt testen, kan dit in de andere elleboogsplooi of achter de oren
 • Was na het insmeren uw handen om verspreiding van het product naar bijvoorbeeld het gezicht te voorkomen.
 • Smeer het product minimaal 2 weken in de elleboogsplooi. Krijgt u geen reactie na 2 weken, dan smeert u door totdat u in totaal 4 weken gesmeerd heeft.
 • Voer deze test alleen uit met producten die op de huid blijven zitten en niet afgespoeld worden (bijv. dagcremezonnebrandcreme). Deze test is niet geschikt voor producten die afgespoeld moeten worden (bijv. shampoos, zeep en tandpasta). Ook chemische producten (bijv. Schoonmaakproducten, koelvloeistof enz), kunt u op deze manier niet testen. Wanneer u twijfelt, neemt dan altijd eerst contact op met uw dermatoloog.
 • Als er eczeem of roodheid ontstaat op de plaats waar u het product aanbrengt, dan reageert u inderdaad op het product. Alleen jeukklachten zijn onvoldoende. Maak een foto van uw huid, zodat u zo nodig de resultaten aan uw arts kan laten zien
 • Het kan zijn dat ook andere plekken van uw lichaam mee gaan reageren. Dit komt doordat de huid een goed geheugen heeft.  
  • Bijvoorbeeld u test zonnebrandcrème. Dan moet de elleboogplooi reageren waar u de test uitvoert. Daarnaast kan ook de rest van de huid waar u eerder de zonnebrandcrème gesmeerd heeft mee gaan reageren.  Alleen een reactie op de rest van het lichaam, zonder reactie van de elleboogplooi is geen allergie voor de zonnebrandcreme waarmee u de test uitvoert. 
 • Bij uitzondering reageert de huid alleen op de locatie waar het product eerder aangebracht is. De elleboogplooi geeft dan geen reactie, maar u heeft toch echt het idee allergisch te zijn. Dan kunt u de test als volgt uitvoeren: 
  • Bijvoorbeeld: u test dagcrème in uw elleboogplooi. Deze test geeft geen reactie Herhaal de rest dan 10-14 dagen lang op de locatie waar u het product eerder aangebracht heeft, in dit geval uw gezicht. Een gebied van 3x3cm is voldoende om het te testen. Krijgt u ook in het gezicht geen reactie, dan bent u echt niet allergisch.
 • Als er na 14 tot uiterlijk 30 dagen geen reactie te zien is, bent u niet allergisch voor het product. 

Als er met deze test wel een allergische reactie voor het product is aangetoond, is het niet duidelijk welk ingrediënt in het product de reactie veroorzaakt. Om hierachter te komen is verder onderzoek met plakproeven nodig. Neem contact op met uw huisarts of dermatoloog.