Luchtweg allergieën

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten. Stuifmeelkorrels komen op het slijmvlies terecht en zetten het afweersysteem aan tot een ontstekingsreactie.  Hooikoorts is seizoensgebonden. Erfelijke aanleg en hoeveel iemand in contact komt met pollen veroorzaakt op een bepaalde leeftijd hooikoorts. Vaak begint het tussen het 15e en 25e levensjaar. 

Klachten die veel voorkomen bij luchtwegallergieën zijn: 

  • Neusklachten: Door de activatie van het afweersysteem ontstaat er zwelling van het neusslijmvlies en ontstaan klachten die veel lijken op een neusverkoudheid. Een branderig en jeukend gevoel in de neus dat zorgt voor een loopneus, soms gepaard gaande met flinke niesbuien. De officiële term hiervoor is ‘allergische rinitis. Door de zwelling van het slijmvlies in de neus kan de afvoer van de bijholtes geblokkeerd worden. Hierdoor kan een zwaar gevoel of hoofdpijn op het voorhoofd en rond de ogen ontstaan. Ook kan dit concentratieproblemen en vermoeidheidsklachten geven. 
  • Oogklachten: Jeukende, branderige, rode en tranende ogen kunnen ontstaan als gevolg van het contact van stuifmeel of pollen met het slijmvlies van de oogleden. De officiële term hiervoor is allergische conjunctivitis. 
  • Soms benauwdheid, hoestbuien en irritatie van de huid. 

Welke factoren zijn van invloed?

  • Globaal spelen voor iedere categorie luchtweg allergenen 4 grote factoren een rol: 
  • Het seizoen is van grote invloed op de klachten. De klachten spelen vaak op als de planten waar men allergisch voor is, in bloei staan. Bomen bloeien in het (vroege) voorjaar en grassen in de zomer. Huisstofmijt is het hele jaar door actief met een piek begin winter als de verwarmingen weer aan gaan 
  • De weersomstandigheden zijn ook van belang: bij zonnig, droog weer is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht erg hoog. Na een flinke regenbui neemt de hoeveelheid stuifmeel sterk af.  
  • De omgeving: een oud huis met vloerbedekking en gordijnen, heeft vaak meer huisstofmijt dan een huis met laminaat en lamellen. En in een dichtbebouwde stad is meestal weinig stuifmeel in de lucht. Op het platteland en in natuurgebieden is de concentratie stuifmeel weer hoger.    
  • Vermijd buitenactiviteiten wanneer de pollentellingen (erg) hoog zijn, of sport zo vroeg mogelijk in de ochtend 
  • Draag buiten zoveel mogelijk een (zonne)bril 
  • Zet liever geen bloemen in huis en maai nie zelf het gras  
  • Lucht het huis, indien nodig alleen ’s ochtends voor 10.00 uur  
  • Vermijd roken en ‘meeroken’.  
  • Adem geen prikkelende stoffen in, zoals geur van lijmverf en reinigingsmiddelen 
  • Wapper uw wasgoed buiten niet droog of fris gebruik liever een wasdroger 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn twee manieren om vast te stellen of iemand hooikoorts heeft en waarvoor: 

  • Een bloedtest
  • Een priktest, intracutane allergietest (doorlinken)  

Hoe ziet de behandeling eruit?

Preventieve behandeling 

Wanneer u in contact komt met de pollen waarvoor u allergisch bent raken uw slijmvliezen geïrriteerd. Door deze overgevoeligheid worden de klachten bij ieder contact erger en dit houdt het hele seizoen aan. Het is daarom belangrijk op tijd te beginnen met het gebruiken van medicijnen, zodat deze werken vóór de eerste hooikoortsklachten ontstaan. Door gebruik van bijvoorbeeld oogdruppels, neussprays, pufjes en dergelijke, reageren de slijmvliezen minder heftig op de pollenprikkels. De medicijnen moeten vervolgens regelmatig gebruikt worden. Therapietrouw is een belangrijke factor bij het te bereiken succes.  

Symptomatische behandeling 

De symptomatische behandeling van hooikoortsklachten gebeurt onder andere met medicijnen zoals antihistaminica en corticosteroïden. 

Antihistaminica 

Er zijn veel verschillende soorten antihistaminica. Daarom moet bij iedere persoon naar het middel gezocht worden, wat een optimaal resultaat geeft en weinig tot geen bijwerkingen heeft. 

Corticosteroïden 

Corticosteroïden zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om ontstekingsreacties te onderdrukken. Het is een belangrijke groep medicijnen die plaatselijk gebruikt worden, met name neussprays en oogdruppels. Deze helpen goed, zijn veilig en kunnen langdurig worden gebruikt.  

Wanneer bovenstaande behandelingen onvoldoende werken is er in sommige gevallen nog de mogelijkheid voor immunotherapie.