Bloedtest voor voor inhalatie- , voedsel- en insectenallergie
Mensen die allergisch zijn hebben te veel IgE (een antistof) in het lichaam. Wanneer een specifieke stof waar u allergisch voor bent (een allergeen zoals bijv. appel) in aanraking komt met IgE (de antistof), binden ze aan elkaar. Deze binding geeft een bepaalde waarde af. De hoogte van deze waarde bepaald samen met het verhaal wat u aan de arts vertelt of u allergisch bent.
Een voorbeeld: u eet een appel. De arts test uw bloed en ziet een verhoogde IgE waarde (antistof) voor appel.
- Als u geen klachten heeft betekent dit alleen dat u appel gegeten heeft en kunt u dit veilig blijven eten.
- Heeft u wel klachten, dan kan deze verhoogde waarde gelinkt worden aan een eventuele voedselallergie en is het advies appel te mijden.
Dezelfde test, dezelfde resultaten maar op basis van het verhaal een ander advies wat eraan gekoppeld wordt. Het is zoals u ziet niet mogelijk om zonder goed verhaal een conclusie te verbinden aan de uitslag van een test.