Wat is een allergische reactie?

Een allergische reactie is een overdreven reactie van het afweersysteem op een ongevaarlijke specifieke stof van buitenaf. Deze specifieke stoffen noemen wij een ‘allergeen’. Als u allergisch bent voor een allergeen en hiermee in aanraking komt, reageert uw lichaam alsof er een bedreiging is. Hoe snel deze reactie optreedt en waar deze reactie plaats vindt, ligt aan de soort allergische reactie.

Verschillende soorten allergische reacties

Er zijn twee soorten allergische reacties vooral belangrijk binnen de dermatologie. Dit zijn de type-I en type-IV reactie. 

Type-I: snelle reactie (luchtweg allergieën, voedselallergieën en insecten allergieën) 

Een type-I allergische reactie treedt snel op. De reactie gebeurt alleen op de plaats waar contact met de stof is geweest, meestal in de mond of neus. Gemiddeld binnen 2 uur na contact met de stof waar u allergisch voor bent beginnen de klachten. Voorbeelden zijn allergieën voor huisstofmijt, stuifmeel van bomen, voedselallergieën en een allergie voor een steek van een insect. 

Klachten door een luchtwegallergie zijn vaak seizoensgebonden. De klachten spelen vaak op als de platen in bloei staan. Bomen bloeien in het (vroege) voorjaar en grassen in de zomer. Huisstofmijt is het hele jaar door actief.  Klachten die veel voorkomen bij luchtwegallergieën zijn:  

 •     Niezen  
 •     Jeuk aan de neus  
 •     Langdurig verkouden  
 •     Tranende ogen  

Voor meer informatie klik hier (doorlinken naar luchtwegallergieen) 

Klachten door een voedingsallergie beginnen meestal binnen 30 minuten tot 2 uur (maximaal 6uur) na het eten van het voedsel. Klachten die veel voorkomen bij een voedselallergie zijn:  

 •     Tintelingen in of rond de mond  
 •     Benauwd gevoel  
 •     Dikke tong of lippen 

Voor meer informatie klik hier (doorlinken naar voedingsallergieën) 

Een allergische reactie op geneesmiddelen kan veel verschillende klachten geven. Vaak gaat het gepaard met een jeukende huiduitslag over het hele lichaam.  

Voor meer informatie klik hier (doorlinken naar geneesmiddelen) 

Een allergische reactie op insecten gif kan na een beet een grote jeukende bult, zwelling van een ledemaat en soms benauwdheid veroorzaken. Neem altijd contact op met een arts als dit gebeurt. Dit kan levensbedreigende situaties opleveren! 

Type IV: langzame reactie (contactallergieën) 

Een type-IV reactie is een langzame reactie. Het effect is pas 2-4 dagen na contact met de stof zichtbaar. Voorbeelden zijn allergieën voor verzorgingsproducten, nikkel en parfum. 

Bij een type-IV allergie geeft het eerste contact met een allergeen nog geen reactie. Het lichaam wordt wel gevoelig voor de stof. Bij een volgend contact kan er wel een allergische reactie optreden. Afhankelijk van de persoon en de eigenschappen van het product kan dit weken, maar ook jaren duren.  Vaak kan je dus een product langdurig zonder problemen gebruiken zonder een allergie te krijgen. 

Contact allergisch eczeem geeft een rode huid met schilfers en bultjes op de plek waar u in contact bent geweest met de stof. Op deze plek is het eczeem het sterkst. Soms is er op de huid er omheen ook eczeem te vinden. Veel voorkomende klachten bij contactallergieën zijn:  

 •     Rode huid  
 •     Jeuk of brandend gevoel 
 •     Schilferige huid  
 •     Zwelling rond de ogen  

Voor meer informatie klik hier (startpagina patiënt die zelf denkt contactallergie te hebben) 

U kunt bij ons terecht voor [contactallergieën] van de huid. Wij zijn expert op het gebied van cosmetica allergieën. Ook kunt u bij ons terecht voor [luchtwegklachten], zoals pollen, huisdieren en huisstofmijt. Daarnaast hebben wij kennis van allergieën over[voeding], [geneesmiddelen] en [insecten]. Deze testen wij niet in onze kliniek, maar wij kunnen u hier wel over adviseren. Deze informatie wordt op deze website kort besproken, u kan daarbij een link vinden voor meer informatie. Indien u getest dient te worden, sturen wij u door naar een gespecialiseerd ziekenhuis.