Wat is het verschil tussen lotion, vetcrème, crème en zalf?

Naast alle producten die een arts kan voorschrijven, zijn er in de winkel en op internet verschillende producten en merken te vinden die de huidvetten kunnen herstellen. Hieronder vindt u basisinformatie waar u op kan letten bij de aanschaf van een goed producten. Zo nodig kan de huidtherapeut of arts u eventueel helpen met advies over de aanschaf van juiste producten voor uw huid. 

Bij een eczeem huid, is sprake van een verstoorde opbouw van de huid. Zo is er onder andere een verminderde aanmaak van vetten. Hoe minder vet aanwezig is in de huid, hoe meer vochtverlies er optreedt via de huid en hoe droger de huid uiteindelijk wordt. Een droge huid geeft weer jeukklachten, dus dat moet voorkomen worden. 

De huid insmeren met een middel dat de huid terug vet, is dus erg belangrijk voor de behandeling van eczeem. Dit kan in de vorm van zalf, lotion of creme gebeuren. Deze producten verzorgen de huid en bevatten verder geen geneesmiddelen. 
Ze zijn bedoeld om de huid weer in goede conditie te krijgen. Deze producten verhogen het vetgehalte in de huid, waardoor jeuk en irritatie wordt verminderd. 

Bij de keuze van een goed product zijn twee dingen waar op gelet kan worden. 

  1. De basis waarin het product gemaakt is: lotion, vetcrème, crème en zalf 
  2. De functie van de ingrediënten  
1 Basisingrediënten van zalf-creme-lotion zijn:
  • Vetten en olieachtige vloeistoffen (wassen en paraffines) hebben als eigenschap de huid vet te houden, zodat het vocht in de huid minder snel kan verdampen.  
  • Vloeistoffen (water, ethanol, glycerine) worden vooral gebruikt wanneer een huidaandoening nat is. En is bedoeld de huidaandoening in te laten drogen. 
  • Poeders hebben per soort een eigenschap 
  • Zinkoxide heeft een verkoelend en samentrekken effect op de huid. 
  • Talk dit is koelend en vocht absorberend. 

Een product dat wordt voorgeschreven, bestaat uit een combinatie van bovenstaande ingrediënten. De verhouding tussen deze ingrediënten bepaalt het doel van het product 

De middelen in deze tabel worden veel voorgeschreven bij eczeem oplopend in vethoudendheid 

Basis  Preparaat  
Lotion (veel vloeistoffen)  Middelen verkrijgbaar bij drogist 
Crème (vloeistoffen)
Advies natte eczeem plekken 
Cetomacrogolcrème
Lanettecrème 
Vetcrème (vloeistoffen en vetten)
Advies droge huid 
Vaselinecetomacrogolcrème
Vaselinelanettecrème 
Zalf (vetten)
Advies droge huid 
Koelzalf (= unguentum leniens)
Cetomacrogolzalf
Lanettezalf
Paraffine/vaseline in gelijke delen 
2 De functie van de ingrediënten per product:
  1. Barrière of afsluiting van de huid. Hierdoor leg je een bescherm laag op de huid die de functie van het stratum corneum overneemt. Bijvoorbeeld vaseline, lanoline, siliconen, paraffine.  
  2. vocht aantrekkend (genaamd ‘humectans), Hierdoor wordt het vochtverlies via de huid gecompenseerd door extra water aan te trekken. Bijvoorbeeld glycerine, ureum, hyaluronzuur, honing. 
  3. Herstel van originele huidopbouw (genaamd ‘emolliens). Deze stoffen zitten van nature ook in onze huid en worden door het smeren aangevuld. Bijvoorbeeld ceramide, squalene, olijf-, palm-, kokosolie. 

Een ideaal basis eczeem product bevat uit 2 of 3 groepen een ingrediënt. Hierdoor wordt op verschillende manieren uw huid ondersteund om in goede conditie te blijven