Hoe smeer ik verschillende producten naast elkaar? 

Als u meerdere zalven voorgeschreven heeft gekregen, is het soms lastig om precies te weten welke zalf waarvoor gebruikt moet worden. Hieronder vindt u een overzicht van 3 verschillende categorieën zalven met een indicatie waarvoor uw arts het bedoeld kan hebben.  

Het is altijd verstandig om bij twijfel navraag te doen bij uw arts. 

1 Basis zalven (of cremes)

Deze zalven zijn bedoeld om de basisconditie van de huid te verbeteren. Als de huid heel droog is, kan de huid snel gaan irriteren. Smeer deze zalven zo vaak als u wenst de hele dag door op uw huid. Deze zalven mogen ook over wondjes en over andere zalven heen gesmeerd worden.
Voorbeelden: Koelzalf, Cetomacrogoliszalf, Vaseline-lanettecreme 

2 Ontstekingsremmende zalven (of cremes)

Vaak zijn dit de hormoonzalven. Geadviseerd wordt hormoonzalven 1x per dag te smeren. Bij voorkeur voor het slapen gaan. Zo kan de zalf de hele nacht goed intrekken. Ook wordt het afgeraden om met deze zalf in de zon te gaan. Door voor het slapen gaan te smeren, doet u het in zowel winter als zomer altijd goed.
Voorbeelden: Hydrocortison zalf-creme, Triamcinoloncreme, Betamethasonzalf of Dermovatezalf. 
Voor meer informatie: zie hormoonzalven

3 Anti-bacteriële zalven (of cremes)

Als de huid droog is of als u last heeft van eczeem, dan kunnen bacteriën makkelijker door de huid dringen. Soms is het dan nodig om naast bovenstaande zalven, ook een anti-bacteriële zalf of creme te smeren. Vaak is het advies om dit 2-3x/dag aan te brengen. 
Een tip kan zijn: maak de huid schoon met water en smeer deze zalf rondom uw ontbijt – lunch – avondeten. 
Voorbeeld: Fusidinecreme 

Als u 30 minuten de tijd neemt tussen twee smeer momenten, kunnen altijd alle zalven goed opgenomen worden door het lichaam.